top of page
Bevalling bij open haard

Plaats bevalling

Thuis, ziekenhuis of bevalcentrum

Algemeen

De plaats van de bevalling kan in Nederland in geval van een zwangerschap zonder medische indicatie door de ouders zelf gekozen worden. 

Bij een gezonde zwangerschap en ongestoorde voorgeschiedenis is het mogelijk om thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in een bevalcentrum te bevallen. Is er sprake van een medische indicatie dan is het advies om in het ziekenhuis bevallen. Bij de thuisbevalling, bij de poliklinische bevalling in het ziekenhuis of in een bevalcentrum, wordt de bevalling begeleid door de dienstdoende verloskundige van het Geboortehuis.

 

Bij een medische indicatie wordt de bevalling begeleid door een klinisch verloskundige onder supervisie van de gynaecoloog. Het kan voorkomen dat de bevalling pas tijdens de bevalling medisch wordt (bijvoorbeeld als de bevalling niet wil vorderen, er sprake is van niet helder vruchtwater of wanneer het kindje het moeilijk heeft). Je wordt dan overgedragen aan de klinisch verloskundige en de gynaecoloog. Afhankelijk van de fase van de bevalling waarin dit gebeurt, kan het zijn dat de eigen verloskundige wel bij de bevalling blijft totdat het kindje geboren is.

Thuisbevalling

In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen. Wanneer er geen medische indicatie is, kan en mag je thuis bevallen. De keuze is aan jullie zelf. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jullie je allebei op je gemak voelen. Een thuisbevalling mag van 37 tot 42 weken zwangerschap, dus 3 weken voor de uitgerekende datum en 2 weken na de uitgerekende datum.

 

Bij een thuisbevalling komen we als je belt bij je kijken. We voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van de baby en doen zo nodig inwendig onderzoek. Afhankelijk van de bevindingen blijven we of spreken we een tijd af dat we terugkomen. Tijdens dit proces hebben wij een ondersteunende en coachende rol. We bewaken de vordering van het proces en houden moeder en kind (medisch) in de gaten. Wij zullen op een gegeven moment aangeven dat de kraamzorg gebeld mag worden. Zij assisteert ons tijdens de bevalling. Het is mogelijk om op verschillende manieren te bevallen, we bekijken gaande weg wat je een prettige houding vindt. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen. De kraamverzorgende maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Na de bevalling helpt de kraamverzorgende je onder de douche, verschoont je bed en helpt met het voeden van de baby. 

Wil je meer lezen over thuisbevallen, lees dan onze blog.

Poliklinische bevalling

Bij een poliklinische bevalling komen we als je belt eerst thuis bij je kijken. We doen dan controles, we voelen aan je buik, luisteren naar de harttonen van baby en doen zo nodig inwendig onderzoek. Wanneer je goede weeën en ontsluiting hebt ga je naar het ziekenhuis. Soms komen we eerst een paar keer thuis kijken voordat je naar het ziekenhuis gaat. Als je naar het ziekenhuis gaat, gaan wij in principe direct met jullie mee. De bevalling wordt door ons begeleid. Tijdens dit proces hebben wij een ondersteunende en coachende rol. We bewaken de vordering van het proces en houden moeder en kind (medisch) in de gaten. Wanneer de baby geboren is mag hij of zij lekker bij je liggen. De verpleegkundige maakt beschuitjes en wat te drinken klaar zodat jullie kunnen bijkomen. Voordat je naar huis gaat helpt de verpleegkundige je onder de douche en helpt met het voeden van de baby. In principe mag je na een ongecompliceerde bevalling naar huis. Na de bevalling moet je wel minimaal 3 uur op de verloskamer blijven, dit vliegt echter voorbij.

Bevalcentrum

Een bevalcentrum biedt een huiselijke sfeer en is een alternatief voor een poli klinische bevalling. In onze regio hebben we een bevalcentrum en deze bevind zich in het Diakonessenhuis in Utrecht.

Bevallen met een medische indicatie

Bij een medische indicatie (vooraf) is het advies om in het ziekenhuis bevallen. Het kan zijn dat alle controles in de zwangerschap in het ziekenhuis plaatsvinden, maar het kan ook zo zijn dat je pas aan het einde van de zwangerschap de laatste controles in het ziekenhuis bij de klinisch verloskundige of gyneacoloog hebt. Als je gaat bevallen is het advies de klinisch verloskundige te bellen, je zult het telefoonnummer waarop je moet bellen krijgen bij je controles. Het hangt van de medische indicatie af hoe de bevalling verloopt. Vaak is het te vergelijken met een poliklinische bevalling. Het kan zijn dat je na de bevalling wat langer moet blijven, dit hangt van de medische indicatie af. Je wordt dan opgenomen op de kraamafdeling, je partner en baby verblijven gewoon bij jou op de kamer. 

 

Voor de controles in het kraambed nadat jullie naar huis mogen, komt de dienstdoende verloskundige van het Geboortehuis weer bij jullie thuis.

bottom of page