top of page
Babykleertjes

Wat moet je regelen?

Praktische informatie en handige tips

In de zwangerschap zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden voor de bevalling en daarna.

 

Kraamzorg
Na de bevalling komt er een kraamverzorgende bij je thuis om jullie te begeleiden bij het verzorgen van de baby. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij borstvoeding, de baby verschonen en in bad doen. De kraamverzorgende zal ons bij een thuisbevalling assisteren. Check hieronder bij ondersteunend materiaal welke kraamzorgorganisaties er in de omgeving te vinden zijn. 

 

Het aanvragen van kraamzorg kan via je zorgverzekeraar maar je kan ook zelf contact opnemen met een organisatie naar keuze. Nadat je een termijnecho hebt gehad is het verstandig om je zorgverzekeraar te bellen en te melden dat je zwanger bent en kraamzorg aan wilt vragen. Tegenwoordig krijg je een aantal zorguren die jezelf mag verdelen over 8  dagen.

 

In deze regio zijn er meerdere kraamcentra/zzp-kraamverzorgenden waaruit je kunt kiezen. Sommige zorgverzekeraars laten de keuze van het kraamcentrum aan jou over, terwijl anderen je een keuze zullen laten maken uit een aantal kraamcentra waarmee ze een contract hebben. 

 

Borstvoeding/kunstvoeding

Al tijdens je zwangerschap ga je nadenken over welke voeding je aan je baby wil geven. 

Beide vormen van je kindje voeden hebben voor- en nadelen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wil je meer weten over de voor- en nadelen en de mogelijkheden op het gebied van babyvoeding, klik dan hier.

 

Zwangerschapsverklaring
Deze verklaring heeft je werkgever nodig. De verklaring kan de assistente voor je uitdraaien op het spreekuur en kan worden meegegeven vanaf 11 weken zwangerschap. Voorafgaand aan je afspraak kan je dit aan de assistente vragen.

Erkenning
Het is belangrijk dat wanneer jullie niet getrouwd zijn en willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt, dat je samen in de zwangerschap naar het gemeentehuis gaat. De vader kan dan de baby erkennen. Je moet beiden ID meenemen. Zodra je de baby erkend hebt is het ouderlijk gezag tevens toegewezen aan de vader. Ook kunnen jullie de keuze maken om te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. In deze gevallen kun je automatisch kiezen of je de baby de achternaam van de moeder of de vader geeft en heeft de vader automatisch ook het ouderlijk gezag.

 

Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen, zolang er geen medische indicatie is. 

Voor de thuisbevalling is het noodzakelijk om een aantal dingen in huis te hebben namelijk een ‘kraampakket voor een thuisbevalling’ en klossen. Je kunt hieronder een pdf downloaden met de inhoud van het kraampakket en spullen voor de baby.

Is het jouw wens om thuis in bad te bevallen dan kan het zinvol zijn om een bevalbad te huren. Bekijk onze handige linkjes voor verwijzingen naar aanbevolen bevalbaden sites.

 

Poliklinische bevalling
Een poliklinische bevalling is een bevalling op ‘eigen verzoek’, meestal in het ziekenhuis  zonder medische indicatie.  Je hoeft je hiervoor niet vooraf in te schrijven bij het ziekenhuis.  Voor een poliklinische baring wordt een eigen bijdrage gevraagd, informeer bij je zorgverzekeraar naar de kosten.

 

Medische bevalling
Beval je met een medische indicatie, dan wordt je tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling (bij complicaties tijdens de bevalling) overgedragen aan een gynaecoloog. Een bevalling met een medisch indicatie wordt altijd geheel vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Kraampakket
Afhankelijk van je verzekeringspakket ontvang je van de zorgverzekeraar wel of geen kraampakket rond de 30 weken zwangerschap. Je moet dit pakket zelf ruim van te voren aanvragen! Mocht je er geen ontvangen dan moet je zelf voor een kraampakket zorgen. Je kunt dit bij de apotheek aanschaffen. Maar op de praktijk komen regelmatig ongebruikte spullen uit kraampakketten retour, waaruit we ook vaak een – min of meer  compleet – pakket kunnen samenstellen. Je mag hier naar vragen!

 

Voor een thuisbevalling heb je een volledig kraampakket nodig. Mocht je in het ziekenhuis bevallen dan zul je ook veel spullen uit het pakket gebruiken zoals het kraamverband, de celstofmatjes en de matrasbeschermer. Download hieronder als pdf het kraampakket alvast voor de bevalling zodat je weet wat er allemaal in zit.

 

Spullen voor de baby
Naast gebruikelijke spullen zoals een bedje en dergelijke zijn er aantal  dingen die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Er is zoveel te koop dat het soms lastig is om te weten wat je nou echt nodig hebt. Zie onderstaande pdf in aanvullend materiaal voor de minimale babyuitzet

Na de bevalling

Na de bevalling moet er aangifte gedaan worden van de baby. Dit kan in vrijwel alle gemeentes tegenwoordig online. Hier heb je dan wel jouw DigiD voor nodig.

Heb je de baby in de zwangerschap erkend, dan zul je je erkenningspapieren moeten uploaden. Tevens moet je een geboorteverklaring uploaden. Deze geboorteverklaring krijg je van ons of van het ziekenhuis waar je bevallen bent.

Je doet altijd aangifte in de gemeente waar de baby geboren is.

Na de geboorte moet de baby worden ingeschreven bij de zorgverzekeraar, meestal is dit bij de kostwinner.​

Folder kraamzorg Bussum

Kraamzorg Bussum

Overzicht kraamorganisaties omgeving Bussum

1.6 MB

Folder kraamzorg Loenen aan de Vecht

Kraamzorg Loenen

Overzicht kraamorganisataies Loenen aan de Vecht

25MB

Folder kraampakket en benodigdheden

Kraampakket

Wat heb je allemaal nodig in het kraampakket

25MB

Ondersteunend materiaal

bottom of page