top of page
Overzicht van verschillende anticonceptie mogelijkheden

Pil/minipil

Algemeen
Er zijn verschillende soorten en merken van de anticonceptiepil.
Hieronder nemen we de combinatiepil en de minipil met je door.

 

Combinatiepil:

De pil wordt ook wel de combinatiepil genoemd omdat deze 2 soorten hormoon bevat; oestrogeen en progestageen.
De pil zorgt ervoor dat je geen eisprong meer hebt en dat het slijmvlies in de baarmoedermond “taaier” wordt zodat het geen zaadcellen kan doorlaten. Mocht er toch een bevruchting hebben plaatsgevonden dan is het baarmoederslijmvlies niet geschikt om in te nestelen.

 

Het gebruik van de pil kan je heel wat voordelen opleveren:
Het is (bij het juiste gebruik) een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is gemakkelijk zelf te nemen en je krijgt er een mooie regelmatige cyclus van. Je kan zelfs je cyclus beïnvloeden door de pil door te slikken of bewust een keer te stoppen voor een menstruatie.
Vrouwen met heftige menstruaties ervaren tijdens het pilgebruik meestal dat dit minder is.
In principe heb je na het stoppen met de pil snel weer vruchtbaar als je graag zwanger wil worden.
Het gebruik van de pil heeft zelfs een beschermende werking tegen het ontwikkelen van verschillende kankersoorten zoals darm en ovariumkanker.

Maar het gebruik van de pil heeft ook nadelen:
Je kan er verschillende bijwerkingen van krijgen zoals gewichtstoename, somberheid, gespannen borsten, hoofdpijn, misselijkheid, tussentijdse bloedingen en minder zin in seks.
De pil beschermt je niet tegen een SOA en de pil kan zijn werking verliezen als je deze niet consequent neemt (bij een onregelmatig leven) of als je ziek bent. Bij koorts en/of overgeven is de pil niet meer betrouwbaar en kan je ongewenst zwanger worden.
Ook geeft het gebruik van de pil meer risico op trombose (bloedpropjes in je bloedvaten).
Dit is vooral het geval bij vrouwen boven de 35 jaar, vrouwen die roken, bij trombose in de familie, bij vrouwen met een hoge bloeddruk of migraine met aura, bij vrouwen met overgewicht en vrouwen die weinig bewegen.

Kosten:
Vanaf 21 jaar betaal je zelf voor de pil. Tussen 18 en 21 jaar vergoed de zorgverzekeraar de kosten maar deze gaan eerst van je eigen risico af. Onder de 18 jaar worden de kosten volledig vergoed.
De kosten hangen erg af van welk merk je gebruikt.
Gemiddeld ligt de prijs voor een doosje voor 3 maanden tussen de €10,00 en €25,00.

Minipil:
De minipil bevat maar 1 soort hormoon; progestageen.
De werking van de minipil is hetzelfde als bij de combinatiepil maar bij de minipil komt het er veel meer op aan dat je deze elke dag trouw neemt rond hetzelfde tijdstip. Het vergeten of slordig nemen van de minipil kan sneller tot een zwangerschap leiden dan bij de combinatiepil.
Het voordeel van de minipil ten opzichte van de combinatiepil is dat deze wel tijdens de borstvoeding gebruikt kan worden.
Verder zijn de voor en-nadelen van de minipil gelijk aan de combinatiepil. Dat geldt ook voor de kosten.

Handige linkjes

bottom of page