De bevalling is onder te verdelen in 3 fasen:
Ontsluiting
Over het algemeen zal je bevalling starten met weeën. Bij maar 10% van de bevallingen wordt het startsein gegeven door het breken van de vliezen. Er zal meestal eerst een voorbereidingsfase zijn.
Bij deze voorbereidingsfase kunnen de weeën al regelmatig zijn om de 20-15-10-7 min. Meestal houden deze weeën minder dan 60 sec. aan. Meestal denk je “dit valt nog wel mee”. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond zacht en week wordt.
Er zal nu nog geen ontsluiting ontstaan. Probeer deze weeën nog wat te negeren, ga niet gelijk klaar zitten voor de bevalling want de start van de echte weeën kan nog best een tijdje op zich laten wachten.
De ontsluitingsfase start wanneer de weeën in een frequentie komen van minder dan 5 min. en zeker 60 sec. of langer duren. Deze weeën zijn duidelijk heftiger en pijnlijker dan de weeën uit de voorbereidingsfase.
Wanneer de weeën 1,5 uur om de 3-4 minuten komen en een minuut duren bel je de verloskundige (zie ook 'Beladvies' onder 'Bevalling') .
Afhankelijk van de situatie zal zij direct bij je komen kijken of op een later tijdstip.
Over het algemeen zal je verloskundige bij dit bezoek nog eens aan je buik voelen, naar het hartje luisteren en mogelijk een inwendig onderzoek doen om te controleren wat de ontsluiting op dat moment is.
Naar aanleiding van haar bevindingen zal ze een plan met jullie maken over wanneer je weer moet bellen, wanneer ze weer terugkomt of wanneer je eventueel naar het ziekenhuis zou moeten gaan. Heel gemiddeld zal de ontsluiting met 1 cm per uur verlopen (bij je eerste bevalling) maar het gedrag van de baarmoedermond en weeën zijn onvoorspelbaar waardoor er vele variaties mogelijk zijn. Bij de bevalling van je 2de of 3de kindje zal de ontsluiting over het algemeen vlotter verlopen dan 1 cm per uur. Tijdens de bevalling zal je heel wat verschijnselen ervaren; weeën en vruchtwaterverlies spreken voor zich maar overgeven, kramp in je benen, slijmerig bloedverlies en bibberen en klappertanden horen ook bij het bevalproces.
Ben je de eerste keer vlot bevallen dan zal je verloskundige persoonlijke afspraken met je maken over wanneer je moet bellen. In geval van een thuisbevalling zal je verloskundige aangeven wanneer de kraamverzorgende gebeld moet worden.
Uitdrijving
De uitdrijvingsfase is over het algemeen te herkennen aan het gevoel van persdrang.
Deze persdrang zal in de laatste fase van de ontsluiting langzaam opkomen.
Bij het gevoel van persdrang kan de verloskundige met een inwendig onderzoek controleren of er sprake is van volledige ontsluiting (10 cm). Dit is niet altijd nodig.
Er zijn verschillende houdingen die je kan aannemen tijdens het persen. Bijvoorbeeld liggend op je rug of zij, half zittend, hurkend, staand, op handen en knieën op de baarkruk of in bad.
Het is van tevoren moeilijk te bedenken hoe je zal willen persen, je verloskundige zal je in die fase begeleiden in welke houding voor jou prettig is. Vaak is het gewoon uitproberen.
Gedurende de gehele persfase zal je verloskundige bij je zijn om je te coachen en stimuleren. Je kan op deze video zien hoe het kindje tijdens de ontsluiting druk geeft op de baarmoedermond en hoe de ontsluiting vordert. Daarna zie je hoe het kindje tijdens de uitdrijvingsfase (persen) de inwendige en uitwendige spildraai maakt.
Nageboortetijdperk
Daar is dan eindelijk het moment waarop je jullie langverwachte baby in je armen hebt!
De baby wordt afgedroogd met lekker warme doeken.
De baby zal lekker bij je op de borst liggen en samen kunnen jullie even bijkomen van het zware verrichte werk.
De bevalling is echter nog niet helemaal achter de rug. De placenta moet nog geboren worden. Dit is gelukkig niet meer te vergelijken met de geboorte van het kindje! Wel zal je nog even moeten persen maar de placenta en vliezen zullen snel volgen. Na de geboorte van de placenta en vliezen zal je verloskundige kijken of bij het perineum nog iets gehecht moet worden. Tenslotte het leuke gedeelte! De baby zal worden nagekeken. Zit alles erop en eraan, wat is het gewicht en de temperatuur? De baby krijgt vitamine K wat hij/zij nodig heeft voor de bloedstolling. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-k.aspx
Dan wordt hij/zij aangekleed en eventueel aan de borst gelegd. Het aanleggen gebeurt in principe binnen één uur na de bevalling, het zogenoemde gouden uur. Dan zijn de baby's het meest alert. Bij de kersverse moeder wordt het bloedverlies en de stand van de baarmoeder in de gaten gehouden. Als dit allemaal goed is, mag je lekker douchen (even plassen) en in een schoon bed.
Benodigdheden:
Wat heb je nodig voor de bevalling begint:
Ziekenhuisbevalling
Bij een ziekenhuisbevalling neem je mee:
Copyright © 2022 Geboortehuis - Alle rechten voorbehouden
Deze website maakt gebruik van cookies. Wanneer je deze site blijft gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Privacybeleid