Waarom een geboorteplan
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling.
Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jij belangrijk vindt; wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wil dat mensen met je omgaan.
Tegelijk is het een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar.
Door een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat je zelf niet goed kunt vertellen wat je wil.
Geboorteplan bespreken
Wanneer je een geboorteplan hebt geschreven dan kun je dat met ons bespreken, we plannen dan extra tijd in tijdens de zwangerschapscontrole rond 30-35 weken.
Samen kunnen we dan bepalen of je wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven.
Na dit gesprek kun je het geboorteplan aanvullen of aanpassen als dat nodig is. Niets in het plan staat vast. Je kunt zelf op elk moment van gedachten veranderen.
Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden.
De verloskundige kan je bijvoorbeeld verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Er kunnen ingrepen nodig zijn. Of je kind kan opgenomen worden op de kinderafdeling.
Je kunt in het geboorteplan schrijven wat je in die situaties belangrijk vindt.
Geboorteplan maken
Een kort en overzichtelijk document werkt het beste!
Een voorbeeld van een online geboorteplan vind je hier, maar er zijn er meerdere beschikbaar online.
Je kunt hierbij zelf de zaken invullen die je belangrijk vindt en dingen weglaten die je niet zo belangrijk vindt.
Copyright © 2022 Geboortehuis - Alle rechten voorbehouden
Deze website maakt gebruik van cookies. Wanneer je deze site blijft gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Privacybeleid