Heb jij al gehoord van de cordring? Lees hier wat het is en waarom het voor jouw baby prettig is.
De cordring is een flexibel rubberen ringetje wat je kan gebruiken om de navelstreng van je kindje mee af te klemmen na de geboorte waarna de navelstreng doorgeknipt kan worden.
De cordring wordt sinds enkele jaren gebruikt en wordt steeds bekender bij zowel de zorgprofessionals als de cliënten.
Wat zijn de voordelen van een cordring ten opzichte van de standaard navelklem?
De cordring is heel licht en klein. Na het aanbrengen, knippen we het aanbreng-flapje eraf en blijft alleen het ringetje achter op het navelstompje van je baby. Je baby heeft de eerste 6-7 dagen dan niet zo’n grote plastic klem op de buik die snel irritaties kan geven.
De cordring is ook zacht, de klem niet.
De cordring is gemaakt van natuurrubber en daarmee milieuvriendelijker dan de plastic navelklem.
De cording is net zo betrouwbaar als de navelklem.
Wij gebruiken de cordring graag en steeds vaker. Ook in de ziekenhuizen raken de zorgprofessionals er steeds meer mee bekend en zullen ze de cordring gebruiken als je daarom vraagt.
Let op, de meeste ziekenhuizen en kraampakketten hebben geen cordring in hun standaard assortiment dus als je graag een cordring wil hebben voor jouw kindje, zorg dat je er 1 meeneemt!
Je kan een cordring online bestellen of bij ons op de praktijk kopen voor €3,00 (contant of pinnen).
Het gebruik van de cordring of navelklem komen we eigenlijk in de meeste gevallen tegen.
Er zijn nog 3 andere opties mogelijk als het gaat om het ontkoppelen van de placenta van je kindje.
Je kan kiezen voor een katoenen gehaakte navelveter. Deze knoop je dan om de navelstreng heen voordat deze doorgeknipt wordt. Het nadeel van deze katoenen veter is dat de knoop nog wel eens los wil laten waarna er dan alsnog een navelklem of cordring op geplaatst moet worden.
Een andere optie waarbij je niets afklemt of doorknipt, is de lotusgeboorte. Hierbij laat je na de geboorte van de baby ook de placenta en vliezen geboren worden. Dit complete pakketje wat in je buik heeft gezeten, blijft dan bij elkaar totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Meestal gebeurt dit rond de 5de of 6de dag na de geboorte. Het is belangrijk om bij een lotusgeboorte de placenta te behandelen met zout en kruiden. Het idee achter een lotusgeboorte is dat je de energie tussen de baby en placenta niet verstoord maar hun eigen tempo laat bepalen. De baby krijgt zo optimaal mogelijk de goede stoffen uit de placenta. Ben jij geïnteresseerd in een lotusgeboorte? Dat kan, wij hebben dit vaker begeleid. Kijk voor meer informatie op https://moederaarde.nl/achtergrond/lotusgeboorte.
Wat wij vaker tegenkomen of doen is een halve lotusgeboorte. Hierbij wordt de placenta geboren terwijl de navelstreng nog niet is doorgeknipt. De baby en placenta zijn dan nog verbonden met de navelstreng. Vaak kiezen de ouders ervoor om, na dit bekeken te hebben, de baby toch te ontkoppelen van de placenta.
Heb je vragen over de cordring, lotus geboorte of halve lotusgeboorte? Vraag het ons bij het spreekuur!