Iedere vrouw in Nederland weet dat ze kan kiezen voor een thuisbevalling bij een gezonde zwangerschap. Maar hoe werkt een thuisbevalling nou eigenlijk en wat heeft de verloskundige aan instrumenten en medicatie bij zich?
Is een thuisbevalling net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis? Elke dienstdoende verloskundige rijdt standaard rond met haar kofferbak vol tassen en spullen om te gebruiken bij een thuisbevalling.
Op de foto zie je een grote en een kleine bruine verlostas, een grote en kleine blauwe tas.
We nemen alles met je door:
Kleine bruine verlostas:
Hierin vind je de benodigdheden voor een oriënterende visite thuis. Dus een bloeddrukmeter en stethoscoop, de doptone om naar het hartje van de baby te luisteren, handschoenen en een losse vliezenbreker. Uiteraard gaan we gewapend met een telefoon en iPad op pad om jouw dossier te kunnen bekijken en direct te kunnen aanvullen na de visite.
Grote bruine verlostas:
Deze gebruiken we bij de bevalling! Hierin vind je alles om jouw bevalling in goede banen te leiden. We hebben aan instrumenten een partusset en hechtset. In een partusset bevinden zich 2 kochers (klemmen) om de navelstreng af te kunnen klemmen waarna deze doorgeknipt kan worden na de geboorte van de baby. Er zit een navelstrengschaar in om de navelstreng door te knippen. Verder vind je een epischaar, dit is de schaar die we gebruiken om een knip te zetten als dit nodig blijkt te zijn. En een vliezenbreker om de vliezen te breken waar gewenst.
Dan heb je een hechtset, deze gebruiken we om na de bevalling het perineum (gebied tussen de vagina en de anus) te hechten als daar een scheur (ruptuur) of knip ontstaan is. We hebben een naaldvoerder voor de naald, een pincet om het weefsel vast te pakken en een schaar om de touwtjes door te knippen. Ook zit er nog een klein klemmetje in om een bloedvaatje af te klemmen. Uiteraard hebben we verdoving (lidocaine) bij ons en deze gebruiken we voor het zetten van een eventuele knip of na de geboorte voordat we gaan hechten. We hebben verschillende soorten hechtdraad voor verschillend type weefsel.
Mocht er sprake zijn ruim of veel bloedverlies na de bevalling of als de placenta niet los wil komen, hebben we oxytocine bij ons. Deze kunnen we geven via een prik in je been. Spuitjes en naalden zitten ook in de tas. Uiteraard hebben we handschoenen mee, steriele en onsteriele. Verder zit er een unster in om de baby te kunnen wegen na de geboorte. En we hebben vitamine K bij ons om aan de baby te geven na het aankleden van de baby. Het gele potje is om de eventueel gebruikte naalden netjes op te ruimen en mee naar huis te nemen.
Kleine blauwe tas:
In deze tas zit de zuurstofset. Deze is in te zetten als de baby na de geboorte het onverhoopt moeilijk heeft en ondersteuning nodig heeft. We kunnen hiermee een baby beademen en zelfs reanimeren. Deze set leggen we standaard bij iedere bevalling klaar om te kunnen gebruiken maar gelukkig is dit zelden echt nodig! Verder zie je een rode, gele en blauwe etui. Deze zijn door ons in te zetten bij noodsituaties. In de rode etui zitten spullen om een infuus te kunnen aanleggen, in de blauwe etui zitten spullen om de zwangere of bevallen vrouw zuurstof te kunnen geven en in de gele etui zit een set om te kunnen katheteriseren (blaas leeg maken) of de blaas juist te vullen.
Grote blauwe tas:
Hierin zit de baarkruk! We hebben er 2 maar zijn met 5 verloskundigen dus als je de baarkruk wil gebruiken is het altijd verstandig om nog even extra te vragen of we hem mee willen nemen!
Al deze spullen stellen ons in staat om een veilige thuisbevalling te begeleiden. Voor iedere onverwachte noodsituatie, hebben we een eerste hulp set. Vaak lossen we daarmee het probleem al op maar als dit niet voldoende is, zullen we je meenemen naar het ziekenhuis voor aanvullende behandeling. Afhankelijk van de situatie kan dit met eigen vervoer of met een ambulance.
Is een thuisbevalling nou eigenlijk net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis?
Ja, de uitkomsten (gezondheid) voor moeder en kind zijn gelijk als de uitkomsten bij een poliklinische bevalling.
Zelfs blijkt uit onderzoek dat thuisbevallen veiliger is dan bevallen in het ziekenhuis omdat er minder snel ingegrepen wordt. Minder medische interventies dus. Deze medische interventies zijn soms erg belangrijk maar soms ook onnodig en daarmee minder goed.
Teveel ingrijpen kan nadelige gevolgen hebben voor moeder en kind. We zullen ingrijpen dan ook altijd zeer zorgvuldig afwegen. Heb je een medische indicatie, dan wordt thuisbevallen meestal afgeraden. Twijfel je of je wel of niet kan/wil thuisbevallen? Heb je een medische indicatie maar wil je toch graag thuisbevallen? Vraag het ons, we denken met je mee!
Geeft thuisbevallen veel rommel?
Nee, we zullen je bed en waar nodig de vloer beschermen met plastic zeil. In het kraampakket zitten hiervoor de benodigdheden. Heb je hele lichte vloerbedekking dan kan het slim zijn om bij een bouwmarkt een extra schilderzeil te halen.
Soms bevallen vrouwen in de woonkamer (bijvoorbeeld in een gehuurd bevalbad). Dan kan het fijn zijn om bijvoorbeeld de bank goed af te dekken met zeil.
We ruimen alle rommel weer netjes op als de bevalling achter de rug is. We verschonen je bed en zetten de wasmachine aan. Geen zorgen dus!
Heb je toch nog vragen over thuisbevallen? Vraag het ons op het spreekuur of bel gerust!