top of page

Vliezen breken

Bijgewerkt op: 11 nov 2023


Verloskundige met vliezenbreker in haar handen

“Wanneer worden de vliezen gebroken?” Is een veel gestelde vraag in onze praktijk. En het antwoord is heel divers!

 

Vliezen kunnen spontaan breken of gebroken worden door een zorgprofessional met een inwendig onderzoek en een vliezenbreker.


Laten we eerst eens beginnen met het spontaan breken van de vliezen. Dit kan in feite gedurende de gehele bevalling gebeuren. Ongeveer bij 10% van de bevallingen is het breken van de vliezen het start signaal van de bevalling. Het idee dat elke bevalling begint met het breken van de vliezen is een fabel maar iets wat graag in films wordt getoond!

Geen reeël beeld dus!


Vliezen kunnen prematuur breken, dat is voor de 37ste week van de zwangerschap. Als dat gebeurt, zal je doorgestuurd worden naar een ziekenhuis omdat de kans groot is dat de baby dan ook prematuur geboren wordt.


Als de vliezen prematuur breken en de weeën komen nog niet op gang, dan zal er voor de 37ste week afgewacht worden tot de weeën spontaan komen (dit kan zomaar dagen of weken duren) of tot er koorts ontstaat wat kan duiden op een infectie. Dan zal je antibiotica krijgen en zal de bevalling opgewekt worden.


Als de vliezen breken in de periode tussen 37 en 42 weken, zullen we ook afwachten tot er spontane weeën komen. Dit kan al snel na het breken van de vliezen gebeuren maar soms laat dit uren of dagen op zich wachten. In deze periode zullen we maximaal 72 uur afwachten maar na deze 72 uur is het raadzaam om de weeën te gaan opwekken. De kans op een eventuele infectie neemt dan steeds meer toe.


Als de vliezen gebroken zijn, is het altijd goed om de kleur van het vruchtwater te bekijken. Als het helder is (beetje troebel met vlokjes huidsmeer en soms licht roze van kleur) is het goed en kan je gerust afwachten. Als het vruchtwater groen van kleur is, dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept en dat kan betekenen dat de baby zich minder lekker voelt in de buik. Meestal is er niets aan de hand maar soms laat de baby weten dat hij uit de buik wil komen. We zullen bij dit groene (meconium houdend) vruchtwater altijd aanvullende controles in het ziekenhuis doen.


Wanneer kan een zorgverlener aanraden om de vliezen kunstmatig te breken?

Dit kan een goede handeling zijn wanneer de bevalling lijkt te stagneren. Bij voorkeur wel boven de 5cm ontsluiting. Het breken van de vliezen kan de bevalling weer een zetje in de goede richting geven. Onder de 5cm hebben de vliezen nog zo’n belangrijke functie in de ontsluiting dat we dit bij voorkeur niet doen.


Soms kunnen we het breken van de vliezen inzetten om een bevalling in te leiden. Ben je bijvoorbeeld 42 weken zwanger en wil de bevalling maar niet spontaan starten? Dan kan je met het breken van de vliezen (dan moet er wel wat ontsluiting zijn en gunstige voorwaarden) de bevalling laten starten. Dit werkt helaas niet altijd!

Bij een inleiding in het ziekenhuis, zullen de vliezen ook gebroken worden als er een infuus met oxytocine gestart wordt.


Soms breken de vliezen niet tijdens de ontsluiting. Dan kan de zorgverlener dit tijdens het persen doen maar dat hoeft niet perse. Breken de vliezen niet spontaan tijdens de bevalling dan zal de baby in de vliezen geboren worden (met de helm op).


De vliezen breken dan meestal alsnog spontaan en anders kan de zorgverlener de vliezen van de baby afhalen.


Baby’s die met de helm op geboren worden, schijnen paranormale gaven te hebben!


Wij zijn in de praktijk fan van het natuurlijke proces dus laten we graag de vliezen staan tot ze zelf breken!


Heb je vragen over het breken van de vliezen? Neem dan contact met ons op.

27 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page