Liever je vraag met iemand van het Geboortehuis bespreken? Neem dan gewoon contact met ons op. We helpen je dan graag!
In de zwangerschap zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden voor de bevalling en daarna.
Kraamzorg
Na de bevalling komt er een kraamverzorgende bij je thuis om jullie te begeleiden bij het verzorgen van de baby. Denk bijvoorbeeld aan begeleiding bij borstvoeding, de baby verschonen en in bad doen. De kraamverzorgende zal ons bij een thuisbevalling assisteren. Check bij ons (en op de site) welke kraamzorg-organisaties er in de omgeving te vinden zijn.
Het aanvragen van kraamzorg kan via je zorgverzekeraar maar je kan ook zelf contact opnemen met een organisatie naar keuze. Nadat je een termijnecho hebt gehad is het verstandig om je zorgverzekeraar te bellen en te melden dat je zwanger bent en kraamzorg aan wilt vragen. Tegenwoordig krijg je een aantal zorguren die jezelf mag verdelen over 8 dagen. In deze regio zijn er meerdere kraamcentra waaruit je kunt kiezen. Sommige zorgverzekeraars laten de keuze van het kraamcentrum aan jou over, terwijl anderen je een keuze zullen laten maken uit een aantal kraamcentra waarmee ze een contract hebben. In de wachtkamer hebben wij folders van verschillende kraamcentra liggen.
Borstvoeding/kunstvoeding
Al tijdens je zwangerschap ga je nadenken over welke voeding je aan je baby wil geven.
Beide vormen van je kindje voeden hebben voor- en nadelen. Een goede voorbereiding is het halve werk! Wil je meer weten over de voor- en nadelen en de mogelijkheden op het gebied van babyvoeding, klik dan hier.
Zwangerschapsverklaring
Deze verklaring heeft je werkgever nodig. De verklaring kan de assistente voor je uitdraaien op het spreekuur en kan worden meegegeven vanaf 11 weken zwangerschap. Voorafgaand aan je afspraak kan je dit aan de assistente vragen.
Registeren Ziekenhuis
Sinds 2017 zijn de ponsplaatjes in Tergooi vervangen door patiëntenkaartjes met streepjescode. Hierdoor kunnen aanvragen voor consulten digitaal worden gedaan. Als het bloedprikken plaats vindt in Tergooi, is het noodzakelijk om een patiëntenkaartje te hebben. Als je een oud ponskaartje hebt dan sta je geregistreerd in het systeem, maar moet je ook een nieuw kaartje laten maken. Het is sowieso verstandig om een patiëntenkaartje van Tergooi te hebben, ook als je van plan bent om thuis te bevallen. Voor het maken van een patiëntenkaartje bij de inschrijfbalie in Tergooi heb je je ID en je verzekeringsgegevens nodig.
Erkenning
Het is belangrijk dat wanneer jullie niet getrouwd zijn en willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt, dat je samen in de zwangerschap naar het gemeentehuis gaat. De vader kan dan de baby erkennen. Je moet beiden ID meenemen. Wil je dat de vader ook het ouderlijk gezag over de baby heeft, dan moet je dit na de geboorte van de baby laten vastleggen bij een notaris. Ook kunnen jullie de keuze maken om te trouwen of geregistreerd partnerschap aan te gaan. In deze gevallen kun je automatisch kiezen of je de baby de achternaam van de moeder of de vader geeft en heeft de vader automatisch ook het ouderlijk gezag.
Klossen
Klossen zijn poten die je onder je bedpoten kan zetten zodat je bed verhoogd is, het bed moet minimaal 70 cm hoog zijn. De klossen kan je rond de 37 weken afhalen bij de thuiszorgwinkel. Het is handig om ze er bijtijds onder te zetten. Mocht je hier vragen over hebben kun je die bij ons kwijt.
Vitaal Thuiszorgwinkel Bussum
Brinklaan 78/B
1404 GL Bussum
Website: vitaal.nl
Telefoon: 088-0300500
Vegro Thuiszorgwinkel Hilversum
Oude Torenstraat 59
1211 BV Hilversum
Email: verkoop@vegro.nl
Telefoon: 0800-2887766 (gratis)
Thuisbevalling
In Nederland is het mogelijk om thuis te bevallen, zolang er geen medische indicatie is.
Een verloskundige in Nederland is dusdanig opgeleid dat zij mag en kan bepalen wanneer een bevalling thuis kan plaatsvinden. Mocht het nodig zijn zullen we naar het ziekenhuis gaan. Voor de thuisbevalling is het noodzakelijk om een aantal dingen in huis te hebben namelijk een ‘kraampakket voor een thuisbevalling’, een ondersteek en klossen (zie ook onder Bevalling > Plaats Bevalling).
Poliklinische bevalling
Een poliklinische bevalling is een bevalling op ‘eigen verzoek’, meestal in het ziekenhuis zonder medische indicatie. Je hoeft je hiervoor niet vooraf in te schrijven bij het ziekenhuis. Voor een poliklinische baring wordt een eigen bijdrage gevraagd, informeer bij je zorgverzekeraar naar de kosten.
Medische bevalling
Beval je met een medische indicatie, dan wordt je tijdens de zwangerschap of tijdens de bevalling (bij complicaties tijdens de bevalling) overgedragen aan een gynaecoloog (zie ook onder Bevalling > Plaats Bevalling). Een bevalling met een medisch indicatie wordt altijd geheel vergoed door de zorgverzekeraar.
Kraampakket
Afhankelijk van je verzekeringspakket ontvang je van de zorgverzekeraar wel of geen kraampakket rond de 30 weken zwangerschap. Je moet dit pakket zelf ruim van te voren aanvragen! Mocht je er geen ontvangen dan moet je zelf voor een kraampakket zorgen. Je kunt dit bij de apotheek aanschaffen. Maar op de praktijk komen regelmatig ongebruikte spullen uit kraampakketten retour, waaruit we ook vaak een – min of meer compleet – pakket kunnen samenstellen. Je mag hier naar vragen!
Voor een thuisbevalling heb je een volledig kraampakket nodig. Mocht je in het ziekenhuis bevallen dan zul je ook veel spullen uit het pakket gebruiken zoals het kraamverband, de celstofmatjes en de matrasbeschermer. Bekijk het kraampakket alvast voor de bevalling zodat je weet wat er allemaal in zit.
Inhoud kraampakket:
Spullen voor de baby
Naast gebruikelijke spullen zoals een bedje en dergelijke zijn er aantal dingen die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Er is zoveel te koop dat het soms lastig is om te weten wat je nou echt nodig hebt.
Let bij het aanschaffen van het bedje op de slaapveiligheid
Na de bevalling
Het kan zijn dat je door een bepaalde ziekte of aandoening een medische indicatie vooraf hebt, bijvoorbeeld als je epilepsie hebt of suikerziekte.
Ook kan je door een eerdere bevalling al vooraf een medische indicatie hebben, bijvoorbeeld als je eerder bent bevallen middels een keizersnee. Het is echter ook mogelijk dat je gedurende de zwangerschap een medische indicatie krijgt, bijvoorbeeld als de baby onvoldoende groeit of je een te hoge bloeddruk hebt. Bij een medische indicatie zal de bevalling plaatsvinden in het ziekenhuis, onder supervisie van de gynaecoloog.
Bij een medische indicatie vooraf zal je mogelijk wel een gedeelte van de zwangerschap bij ons in de praktijk kunnen worden gecontroleerd. Afhankelijk van de reden dragen we je dan op een zeker moment over aan de gynaecoloog.
Bij een medische indicatie kan de zorg geboden worden in Tergooi locatie Blaricum. Uiteraard is het ook mogelijk om de zorg te ontvangen bij een ander ziekenhuis in de omgeving of een ziekenhuis van jouw voorkeur. Aanvragen voor consulten bij de gynaecoloog vinden digitaal plaats. Nadat de aanvraag is verstuurd zal de secretaresse contact met je opnemen om een consult in te plannen.
Adres
Tergooi lokatie Blaricum
Rijksstraatweg 1
1261AN Blaricum
Tel: 088-7531753
www.tergooi.nl
Griep in de zwangerschap
Zwangere en niet zwangere vrouwen hebben een evengrote kans om griep te krijgen. Wanneer een zwangere vrouw griep krijgt, heeft zij een groter risico om (ernstig) ziek te worden dan een niet zwangere vrouw. Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Het risico op opname op de intensive care of sterfte lijkt niet verhoogd.
Wanneer
Het advies is om de griepprik te halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Dit najaar kunnen zwangere vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 of meer weken zwanger zijn, zelf de huisarts bellen en een afspraak maken om de griepprik te halen. Zij kunnen tot 1 november 2021 contact opnemen met de huisarts.
Eerder vaccineren dan 22 weken zwangerschap kan en is veilig. Maar het is minder effectief in het voorkomen van infecties bij pasgeboren baby’s. Zwangere vrouwen die later in de zwangerschap gevaccineerd worden brengen namelijk meer antistoffen over op de foetus dan vrouwen die eerder in de zwangerschap gevaccineerd worden. Hoe meer antistoffen er naar de foetus gaan, hoe beter de pasgeborene beschermd is tegen de griep. Daarnaast heeft vaccinatie eerder in de zwangerschap zoals in het eerste trimester voor de pasgeborene minder nut omdat bij geboorte het griepseizoen dan waarschijnlijk al is afgelopen.
Waarom
Het voorkomen van griep en de gevolgen van griep bij pasgeborenen. Zij kunnen zelf nog niet tegen griep gevaccineerd worden, maar wel ziek worden.
Door de griepprik te geven tijdens de zwangerschap maakt de moeder antistoffen tegen het griepvirus die via de moederkoek ook bij de baby komen.
Het voorkomen van griep en de gevolgen van griep bij moeders. Ongeveer de helft van de griepinfecties bij moeders wordt door vaccinatie voorkomen. Er worden ook minder moeders in het ziekenhuis opgenomen.
Griepprik in de zwangerschap
De antistoffen die een zwangere vrouw na de griepprik aanmaakt en doorgeeft aan het ongeboren kind beschermt de baby tegen griep en ernstige gevolgen ervan. Zij hebben tijdens het griepseizoen een kleinere kans om te worden opgenomen in het ziekenhuis voor een ernstige luchtweginfectie door de griep.
Onderzoek laat zien dat de griepprik tijdens de zwangerschap, griep voorkomt bij zo’n 35-67 van de 100 pasgeboren baby’s tussen 0-6 maanden oud.
Voor baby`s van gevaccineerde moeders is de kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden (vanwege griep) 72% lager dan voor kinderen van niet gevaccineerde moeders.
En nu?
Het advies is om de griepprik te halen vanaf de 22e week van de zwangerschap. Dit najaar kunnen zwangere vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 of meer weken zwanger zijn, zelf de huisarts bellen en een afspraak maken om de griepprik te halen. Zij kunnen tot 1 november 2021 contact opnemen met de huisarts.
Wilt u niet gevaccineerd worden tijdens de zwangerschap? Dan kunt u het risico op griep kleiner maken door de hygiëneadviezen goed in acht te nemen. Denk hierbij aan regelmatig handen wassen en in uw elleboog niezen en hoesten.
Veilig?
De griepprik tijdens de zwangerschap is veilig. Vaccinatie tegen griep leidt niet tot meer zwangerschapscomplicaties of andere negatieve gevolgen voor de zwangere vrouw of het kind.
Eventuele bijwerkingen van de griepprik zijn bijna altijd mild en tijdelijk. De meest voorkomende bijwerking is een lokale reactie op de prikplek. Dit kan een pijnlijk gevoel zijn op de plek waar u bent gevaccineerd. Daarna zijn de meeste voorkomende reacties spierpijn en een algeheel malaisegevoel. Deze reacties gaan bijna altijd binnen twee dagen over.
Zwangere vrouwen verdragen de griepprik even goed als niet zwangere vrouwen.
Een zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. Op de website van de Rutgers Stichting is de brochure zwanger en vrijen te downloaden (het lijkt alsof je moet betalen, maar je kunt deze brochure gratis downloaden) die in samenwerking met de KNOV is gemaakt. In deze brochure wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende aspecten van seksualiteit in de zwangerschap.
Ook op de site van https://deverloskundige.nl/zwangerschap/subtekstpagina/277/seks-door-de-zwangerschap-heen/ kan je veel informatie vinden.
Belangrijkste advies blijft echter dat als het goed voor jou voelt het ook goed is, tenzij er een ander advies aan jou gegeven is.
Voeding
Ieder van ons is begonnen als een enkele bevruchte eicel. Maar dat is niet ons aller-vroegste begin. De eicel waar je uit voortkomt, is al aangelegd door jouw moeder toen zij zwanger was van jou. Die ene bevruchte eicel gaat zich razendsnel vermeerderen en aan het einde van de 8ste week zijn alle organen aangelegd. Tien weken na de bevruchting (twaalf weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie), komt de placenta circulatie op gang. Nu ontstaat er een letterlijke bloedband tussen moeder en kind. Alles wat de foetus in die eerste weken nodig had om zijn organen aan te leggen, heeft hij uit zijn directe omgeving gehaald. Hier ligt dus al de kern voor de latere gezondheid van je kind. Dat wat jij voor en tijdens de eerste weken van je zwangerschap eet, is van essentieel belang voor de ontwikkeling van je kind.
Gezonde voeding en een gezond gewicht zijn bepalend voor een goede start. Hier bewust mee bezig zijn en aanpassingen doen aan je eetpatroon is iets wat al voor je zwangerschap zou moeten gebeuren. Voor vrouwen met een ongezond leefpatroon of vrouwen met onder- of overgewicht is het van belang dit al in de maanden of jaren voor het ontstaan van een zwangerschap aan te passen, al dan niet onder begeleiding van een professional. Onderzoeken met dieren laten zien dat nakomelingen die te maken hebben gehad met ondervoeding in de baarmoeder, later meer kans hebben op hoge bloeddruk, suikerziekte en kortere levensduur. Onderzoeken uit de tijd van de hongerwinter laten zien dat de nadelige effecten van de ondervoeding het sterkst waren als de ondervoeding plaatsvond in de aller-vroegste weken van de zwangerschap. Zelfs als er in de weken of maanden later wel genoeg gezonde voeding werd genomen. Maar ook minder extreme vormen van ongezonde en onvoldoende voeding laten hun sporen na bij de foetus en dus de latere gezondheid van je kind. Voor vrouwen met overgewicht geldt dat ze minder makkelijk spontaan zwanger kunnen worden en meer risico’s kunnen lopen op zwangerschapscomplicaties zoals hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker. Een belangrijke start voor een gezonde zwangerschap ligt voor vrouwen met overgewicht dus al ruim voor de start van een zwangerschap.
Heb je hier vragen over, voel je vrij om ons te bellen voor een adviesgesprek.
De eerste weken van de zwangerschap zijn dus cruciaal voor een succesvolle ontwikkeling van de organen van je kind en daarmee een gezonde toekomst. Echter op het moment waarop wij jou voor het eerst zien in de praktijk, zit je al middenin deze belangrijke fase. We treffen vaak vrouwen die zich niet lekker voelen in deze periode, misselijk zijn of moeten spugen. Als jij veel last hebt van spugen en je bent niet in staat voldoende gezonde voedingsstoffen binnen te houden, is het heel belangrijk dat je dit meldt bij ons of bij je huisarts. Er zijn medicijnen die de misselijkheid en het spugen doen verminderen en dat is dus van groot belang! Bij het hebben van geen of sterk verminderde eetlust, is het lastig om toch te eten en de verleiding om dat niet te doen of ongezond te doen is groot. Vaak zien wij dat zwangeren in de eerste fase van de zwangerschap veel moeite hebben met de warme avondmaaltijd en vooral met warme groente. Probeer creatief naar oplossingen te zoeken zoals warm eten tussen de middag of de warme groente te vervangen voor een salade en rauwkost. Het eten van een stukje komkommer of snacktomaatjes en kleine worteltjes etc gaat vaak een stuk beter en daarmee krijg je toch je groente binnen. Maak een lekkere verse groentesoep bijvoorbeeld en neem elke dag een kopje. Verdiep je in wat gezonde voeding is en wat je dagelijks binnen zou moeten krijgen.
Voorbeeld van belangrijke voedingsstoffen zijn:
Verder zijn er uiteraard een aantal voedingsmiddelen die je als zwangere niet of beperkt zou moeten eten.
Op de website van het voedingscentrum vind je veel nuttige informatie en tips. Ze hebben bijvoorbeeld een handige app: ZwangerHap om je verder te helpen. Hier vind je ook een lijst met voedingsmiddelen die je wel of niet kan eten tijdens je zwangerschap.
Lukt het jou niet om tot een goed voedingspatroon te komen, maak het bespreekbaar bij ons, je huisarts of een diëtiste!
Beweging
Tijdens de zwangerschap is het goed om te bewegen, zoals wandelen en fietsen. Wanneer je een sport beoefent is het belangrijk dat je tijdens en na het sporten een goed gevoel hebt. Je merkt zelf goed wanneer het niet meer prettig voelt, je krijgt harde buiken en bent erg moe. Dan is het verstandig minder intensief te sporten of te stoppen. Over het algemeen is het zo dat je je eigen sport gerust kunt voortzetten zolang als het gaat en prettig is. Het is niet verstandig om ineens fanatiek met een nieuwe sport te beginnen. Er is natuurlijk een groot verschil tussen alle sporten, mocht je specifieke vragen hebben dan kan je die stellen bij je controle of telefonisch.
Je kan bij de 'Zwangerschapscursussen' informatie vinden over toegespitse cursussen bewegen tijdens de zwangerschap.
Zon
Het is in zwangerschap belangrijk om terughoudend te zijn met de zonnebank en zonlicht, vanwege de kans op een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker geeft lelijke donkere vlekken op je huid en ontstaat door de verhoogde hoeveelheid pigment in de huid ten gevolge van de hormonen. Aangeraden wordt om voor de 16 weken niet onder de zonnebank te gaan, gebruik daarna altijd speciaal daarvoor bestemde crème. Mocht je veel buiten in de zon zijn gebruik dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Sauna
Het is in de zwangerschap raadzaam om voorzichtig te zijn met sauna bezoeken. Het advies is om voor 16 weken niet naar de sauna te gaan wegens de hoge temperaturen. Een oplopende lichaamstemperatuur kan schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de baby. Wellicht is het beter om niet voor het eerst naar de sauna te gaan als je zwanger bent. Door de warmte kan je in de zwangerschap snel duizelig worden met gevaar voor vallen. Voor geoefende sauna bezoekers is het makkelijker om te herkennen of je in de zwangerschap anders reageert dan niet-zwanger. Zolang een saunabezoek prettig en ontspannend is, is er na de 16e week voor geoefende sauna bezoekers geen bezwaar. Bubbelbaden, kruidenbaden e.d. kunnen veilig worden genomen.
Roken
Zoals iedereen wel weet is roken slecht voor jezelf, je omgeving en het ongeboren kind. Het is daarom van belang dat je al voor de zwangerschap stopt met roken. Mocht je pas later weten dat je zwanger bent stop dan op het moment dat je dit weet. Het is moeilijk om te stoppen met een dergelijke verslaving, maar het is erg belangrijk. Wil je stoppen met roken dan kun je veel informatie vinden op www.rokeninfo.nl.
Alcohol
Alcohol gebruik is schadelijk voor de foetus. Het advies van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te nuttigen in de zwangerschap. Mocht je overmatig alcohol gebruiken of gebruikt hebben in de zwangerschap dan is het belangrijk dit aan ons te melden zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven. Als je meer wilt lezen over de gevolgen van alcohol tijdens je zwangerschap kijk dan op www.alcoholenzwangerschap.nl.
Drugs
Het gebruik van soft- en hard drugs is voor jou en de baby schadelijk. Het is erg belangrijk dat je gebruik van deze middelen bij ons meldt, zodat wij jou en de baby goede zorg kunnen geven.
Als je voor het geven van borstvoeding kiest is er de mogelijk om in de laatste weken van je zwangerschap te starten met kolven. We noemen dit prenataal kolven. Het voordeel hiervan is dat er vrijwel meteen na de bevalling eerste moedermelk beschikbaar is voor de baby.
Je kunt vanaf 37 weken zwangerschap beginnen met prenataal kolven. Je kan dit zelf doen met de hand en bij voorkeur als je borsten warm zijn, bijvoorbeeld na het douchen. Door je borsten te masseren en een kolvende beweging te maken komen er al kleine druppels met eerste moedermelk uit je borst. Als je deze opvangt met een lepeltje en daarna in een spuitje giet kan je deze eerste moedermelk invriezen. Op een later moment kun je deze eerste voeding dan geven aan je baby wat een voordeel kan geven in bepaalde situaties zoals na een keizersnee of als er bijvoeding gestart moet worden.
Bij de meeste vrouwen kan dit afkolven vanaf 37 weken zwangerschap zonder problemen. Als verloskundigen kunnen we je informatie geven over de voordelen en de wijze waarop je zelf kunt afkolven. Als je interesse hebt vraag er dan naar bij ons of klik hier
Voeg een antwoord aan dit item toe. Thuisbevallen kan wanneer er sprake is van een gezonde zwangere en een gezonde zwangerschap. Dat betekent dat de controles bij de verloskundige goed zijn verlopen, normale bloeddruk, een goed groeiend kindje, mooie harttoontjes etc. Tevens mogen er geen “gekke” dingen zijn in je voorgeschiedenis of familie. Twijfel je of je thuis zou mogen bevallen, bespreek dit dan altijd met je verloskundige. Verder moet de zwangerschap op of voorbij de 37 weken zijn en voor de 42 weken.
Hier moeten we onderscheid maken tussen een poliklinische bevalling of een bevalling met een medische indicatie.
Medische indicatie
Bij een bevalling met een medische indicatie is bevallen in het ziekenhuis absoluut veiliger. Vaak moeten zowel moeder als baby intensiever gecontroleerd worden dan we in een thuissituatie kunnen doen.
Poliklinische bevalling
Bij een poliklinische bevalling is het medisch gezien niet noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen, dit is je eigen vrijwillige keuze. Een poliklinische bevalling is in feite hetzelfde als een thuisbevalling maar dan op een andere locatie. Bij beide bevallingen heeft de verloskundige dezelfde instrumenten tot haar beschikking om jou en de baby te controleren en je bevalling te begeleiden. Alle “toeters en bellen” die bij een medische bevalling gebruikt worden, mogen de verloskundigen niet gebruiken bij een poliklinische bevalling.
Dit altijd bespreken met je verloskundige. Er is altijd veel mogelijk rond een bevalling dus geef gewoon aan wat je wilt! Wij doen ook badbevallingen of bevallingen op de baarkruk.
Ook dit is een heel belangrijk punt om te bespreken met de betreffende verloskundige of met een collega van haar. Het is ontzettend belangrijk dat je je tijdens je bevalling op je gemak voelt dus laat spanning of miscommunicatie daar niet tussen staan. Het uitspreken van dit gevoel is erg belangrijk. Je kan dan bespreken wat jou zou kunnen helpen om je wel op je gemak te voelen.
Wanneer moet je de verloskundige bellen: Ten alle tijden geldt dat je ons belt als je zorgen hebt!!
Voor je 37ste zwangerschapsweek:
Na je 37ste zwangerschapsweek:
Voor spoedgevallen en bevallingen kun je bellen met: 035 - 691 54 58, optie 1
Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige.
Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel ons op 035 - 691 54 58 als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden.
In het kraambed zijn wij nog altijd je aanspreekpunt. Je kunt ons bellen op 035 - 691 54 58. Je kan ons bellen bij een spoedgeval, dringende vraag, twijfel, onduidelijkheden en het kan zijn dat we je specifiek beladvies hebben geven. Overleg wel altijd eerst even met de kraamverzorgende, misschien dat zij je ook kan helpen.
Als cliënt in onze praktijk heb je hoogstwaarschijnlijk verwachtingen van ons als zorgverleners en van het verloop van je zwangerschap, bevalling en kraambed. Het kan voorkomen dat deze verwachtingen niet uitkomen of dat wij als zorgverlener niet kunnen voldoen aan deze verwachting. Tevens kan er gedurende je zorgtraject bij ons iets gebeuren waar je niet tevreden over bent. Wij gaan hier graag met je over in gesprek om samen tot een oplossing te komen.
We zullen naar je luisteren, willen van onze fouten leren en jou als cliënt een fijne tijd bieden in onze praktijk.
Mochten we er samen niet uitkomen, heb je als cliënt het recht gebruik te maken van een klachtenfunctionaris. Het Geboortehuis is aangesloten bij het CBKZ, https://www.cbkz.nl/.
Zij kunnen advies en ondersteuning geven in het afhandelen van de klacht en gezamenlijk met jou en je zorgverlener tot een oplossing te komen. Dit is een onafhankelijk persoon die beide kanten van het verhaal zal bekijken. Als dit tevens geen tevredenheid brengt, mag je een klachtenformulier indienen bij de geschilleninstantie. Zij zullen via een zitting uitspraak doen over de gegrondheid van de klacht en de oplossing ervan. Uiteraard wordt de afhandeling van een klacht in volledige privacy verwerkt.
Zoek je toch nog meer informatie, we hebben veel informatie gebundeld in een overzichtelijke pagina met diverse linkjes naar externe web sites.
Copyright © 2022 Geboortehuis - Alle rechten voorbehouden
Deze website maakt gebruik van cookies. Wanneer je deze site blijft gebruiken, ga je akkoord met ons gebruik van cookies. Privacybeleid